TV produkcija


Što je TV produkcija?

TV produkcija vrlo je opsežan pojam, toliko opsežan da moguće da i ne postoji kao zasebna kategorija.

U domeni TV produkcije zapravo je sve ono što će se snimati i prikazivati na TV-u i srodnim kanalima. To podrazumijeva snimanje igranih serijala, igranih filmova, dokumentaraca i dokumentarni serijala, zabavnih showova, informativnih emisija, sportskih programa i ostalog.

TV produkcija može biti «in house», što znači da se sve navedeno snima u produkciji jedne TV kuće s ljudima koji većinom i rade u toj TV kući.Po zakonu RH svaka TV kuća mora određeni postotak svih programa kupovati od nezavisnih produkcija, a na bazi natječaj, ukoliko se radi o javnoj televiziji, ili na bazi ponuda, ako se radi o nacionalnim privatnim TV kućama.

Na koji način program proizvodi pojedina TV kuća ovisi o samoj kući, pa o tome ne bismo niti pisali. Važnija informacija jest kako se stvara program u nezavisnim produkcijskim kućama.

Za početak treba postojati ideja o nekom projektu te interes kupca za tim projektom. Ako se ove dvije točke spoje, dolazimo do početka realizacije nečega što će postati dio TV programa.
TV produkcija je dužna napraviti scenarij (ili više njih ako se radi o serijalu) te na bazi scenarija napraviti budžet.

Budžet radi glavni producent, te ga raspoređuje na sektore po broju predviđenih snimajućih dana i/ili fiksnih potreba za nekim sektorom (o stvaranju budžeta pogledajte naš vlog SVETI EXCEL).
Ako se radi o serijalu, tad se budžet radi na bazi jedne epizode.

Isti producent će nakon prodaje serijala, a prije početka produkcije, pronaći sve suradnike i s njima potpisati ugovor (autorski ili o djelu) te krenuti u pretprodukciju.
Kao i kod ostalih video projekata postoje tri faze rada: pretprodukcija, produkcija i postprodukcija.

Imate li potrebu za TV produkcijom?

Potrebu za TV produkcijom nema baš puno osoba i/ili tvrtki, barem ne u Hrvatskoj. U pravilu, same produkcijske kuće osmišljavaju projekte i nastoje ih plasirati te im ova usluga s vremenom, ili od početka, postaje izvor prihoda.

Tri su skupine ljudi/tvrtki koje će trebati TV produkcijsku kuću:

  1. Strane produkcije koje dolaze u Hrvatsku snimati dijelove svojih projekata
  2. Osobe koje imaju dobru ideju za neki TV projekt, ali nemaju znanje kako sve to realizirati
  3. Tvrtke koje žele platiti razvoj neke kraće TV forme, a u svrhu vlastitog oglašavanja unutar te emisije. To su obično velike tvrtke koje se žele pozicionirati na tržište ne samo kroz direktne oblike oglašavanja, već kroz obrazovni i informativni način komunikacije s krajnjim kupcem. Danas, s razvojem digitalnih kanala, ovakve emisije odlično se plasiraju na YouTube

Ako mislite da Vam treba usluga TV produkcije, obratite nam se s povjerenjem na serenapro@serenapro.hr.

Koja je cijena nekog TV djela?

Za razliku od ostalih video projekata, za TV produkciju je nemoguće čak i približno reći o kojim cijenama (budžetima) bi se moglo govoriti. Previše je faktora koji utječu na budžet, a prvi faktor je ideja.


Netko će snimati dokumentarac u kojem ljudi pričaju ispred nekog platna, dok će druga osoba snimati dokumentarac u kojem pričamo o ljudskom genomu pa će se sve trebati animirati. Snimat će se povijesni igrani film, što znači da će biti uključeno jako puno specifičnih lokacija i kostima ili će se snimati film o dva dečka koji provode vrijeme u kvartu.
Razlike između navedenih primjera računaju se u milijunima kuna/eura, stoga treba biti realističan prilikom pisanja neke ideje za TV djelo.

Zašto snimati u Hrvatskoj djela za TV prikazivanje/strane produkcije?

Dva su razloga zašto bi strana produkcija došla snimati u Hrvatsku.

Prvo su lokaliteti, koji se odlično mogu prilagoditi bilo kojoj potrebi djela. Logistički, Hrvatska je idealna zemlja za snimanje jer se lako dolazi do bilo koje točke unutar zemlje te se mogu zadovoljiti potrebe snimanja na više lokacija u vrlo kratkom vremenu. Hrvatska može biti Sahara, Himalaja, stari srednjovjekovni grad, divlji zapad i tako u nedogled.
Strane produkcije koje namjeravaju snimati dio serijala u Hrvatskoj svakako bi trebale naći lokalnu produkciju radi poreznih olakšica koje mogu dobiti u tom slučaju, a može se tražiti i potpora HAVCa. Više o tome na linku Koprodukcija.

Drugi razlog jest ako se baš u projektu spominje Hrvatska u određenom djelu, primjerice hrana, način života, priroda i slično. U ovom slučaju radi se o kraćim i ciljanim snimanjima za koje stranoj produkciji treba dobra lokalna potpora.

Kako Vam možemo pomoći u realizaciji nekog TV djela?

Serena pro d.o.o i Točka na i d.o.o imaju pozamašno iskustvo baš u TV produkciji. Ne samo da znamo producirati takva djela, već ih i pišemo za klijenta i raspisujemo započete ideje.
Naša specijalnost su dokumentarni serijali zabavnog karaktera, no rado ćemo surađivati s Vama i na ostalim projektima.


  • Molimo označite drvo
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.