TV oglasi


Što je TV oglas?

TV oglas je video uradak u trajanju do 1 minute, a u potpunosti je financiran od strane klijenta. Cilj TV oglasa promocija je određenog proizvoda ili usluge, a kako bi se proizvod i usluga bolje plasirali na tržištu.
Oglas se snima na bazi scenarija kojeg piše ili sam klijent ili marketinška agencija koju je klijent angažirao. Ideju za TV oglas može dati i produkcijska kuća, što klijentu daje mogućnost da odmah scenarij prilagođava budžetu s kojim raspolaže.

Prvi TV oglas nastao je u SAD-u 1941. godine i pušten je na kanalu WNBT prije bejzbolske utakmice. Od tada do danas na svijetu je snimljeno na milijarde oglasa, a sam trend će rasti, jer digitalno doba omogućuje da se TV oglasi snimaju za sve manje novca te da se plasiraju putem ostalih kanala koje nisu TV programi.

 

TV oglasi danas

Naziv TV oglas više nije ispravan naziv, jer se danas ovi video uratci puštaju na raznim platformama poput YouTubea, Vimea, Instagrama i slično. Drugi naziv za TV oglas je reklamni spot, što mu više pristaje s obzirom na spomenuto.

Klijentima valja preporučiti da, prije no što krenu u realizaciju snimanja TV oglasa, naprave dobar plan gdje će se sve i na koje vrijeme TV oglas prikazivati. Time će produkcija, zajedno s marketinškom agencijom (ukoliko je uključena u stvaranje TV oglasa) i redateljem znati kako pristupiti snimanju i kasnije montaži uratka.

Preciznije, to znači da će uradak za online prikazivanje morati biti kraći, kako bi ga gledatelj imao volje percipirati (prmjerice, YouTube daje samo 5 sekundi vremena oglasu da ostane primijećen prije no što ga korisnik može preskočiti).

Isto tako, nakon nekog vremena prikazivanja TV oglasa na TV kanalu, klijentima se preporučuje da počnu prikazivati skraćenu verziju oglasa (10-15 sekundi).

Dva su razloga za to:

1. Netrpeljivost gledatelja prema konstantnom bombardiranju marketinškim porukama – nazvat ćemo to zasićenosti porukom
2. TV kuće naplaćuju uslugu prikazivanja propagandnih materijala po sekundi. Skraćeni oglas uštedjet će klijentu značajna sredstva za buduću marketinšku kampanju

 

Cijena TV oglasa

U praksi se zna dogoditi da nas potencijalni klijent pita koliko košta TV oglas. Odgovor na ovo pitanje nemoguće je dati bez uvida u scenarij i bez konkretnog razgovora s klijentom.
U stvaranju jednog TV oglasa od 30 sekundi može sudjelovati od 10 do 100 osoba (vrlo okvirno govoreći).

Prosjek snimajućih dana jednog ovakvog uratka je od pola dana pa do 3 dana dok priprema (pretprodukcija) traje od jednog tjedna pa sve do nekoliko mjeseci.

U stvaranju 30 sekundi materijala upoznat ćete copywritere, producente i njihove asistente, casting managere, location managere, redatelje i snimatelje, montažere, sektor rasvjete i scene, možda i osobe zadužene za specijalne efekte na setu ili u postprodukciji, animatore, glumce, statiste i njihove voditelje, kostimografe, maskere i ostale. Svaka od navedenih osoba jednako će pridonijeti stvaranju jednog TV oglasa.

Ako klijent baš inzistira na definiranju cijene jednog oglasa, možemo reći da se cijene kreću od 10.000 kn pa sve do nekoliko milijuna eura.

 

Zašto snimati TV oglas u Hrvatskoj

Većina stranih produkcija očekuje da će u Hrvatskoj snimati za puno manje iznose nego u vlastitoj zemlji. Donekle je to istina jer su honorari suradnika niži nego u ostalim zapadnim dijelovima Europe, SAD-a ili Australije.

Neki od rentala u Hrvatskoj daju povoljnije cijene nego u spomenutim zemljama, ali glavni razlog snimanja u Hrvatskoj su njezini lokaliteti i površina same države.
Više o lokacijama možete pročitati na našem linku Location management.

Produkcija u Hrvatskoj postoji više od 80 godina i od samog starta u Hrvatsku su dolazili klijenti iz SAD-a i Europe. Stari način pristupa produkciji, u kojem se poštuje produkcijska hijerarhija, jako je naglašen, a time i efikasan. Znanja stečena godinama prenose se na mlađe generacije.

Naučeni smo stvarati uz minimalne troškove te od nemogućeg napraviti moguće – odmah.

Nadamo se da ćete nam dati priliku da se uvjerite u našu kvalitetu. Obratite nam se s povjerenjem na serenapro@serenapro.hr.

 

Kako Vam možemo pomoći oko snimanja jednog TV oglasa

Naš tim poznaje svaki segment unutar produkcijskog procesa i rado ćemo Vam pomoći s neobaveznim savjetom.

Ako ste već sigurni što želite, tada ćemo Vas profesionalno i odgovorno pratiti kroz proces stvaranja Vašeg TV oglasa.

Na raspolaganju smo Vam za bilo kakav upit, stoga nam se obratite s povjerenjem.


  • Molimo označite drvo
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.