Namjenski film


Što je namjenski film?

Namjenski ili korporativni film je video uradak koji tvrtke naručuju iz raznih razloga (navest ćemo u nastavku kojih), ali nikako ne radi oglašavanja. Svrha namjenskog filma je prikazati snagu, veličinu, napredak, status i slično jedne tvrtke, kako interno (djelatnicima), tako i prema kupcima/klijentima koji posluju s tom tvrtkom.

Ta razliku od TV oglasa, korporativni film nema određeno vrijeme finalnog trajanja. On može trajati od 2 minute pa sve do x vremena. Naravno, radi želje da ga vidi što više ciljane publike, savjetuje se da ne traje duže od 15 minuta.

Namjenski film koji jedna tvrtka naručuje kako bi prikazala uspjeh u poslovanju i/ili napredak naziva se korporativnim filmom.
Unutar jednog korporativnog filma tvrtka će nastojati ispričati priču o svojoj povijesti, zaposlenicima, lokacijama, pogonima i slično, te će takav film koristiti često kao oblik B2B komunikacije ili kao sredstvo kojim će se kod kupaca dizati razina povjerenja prema postojećoj tvrtki.

Kada snimati korporativni film?

Korporativni film tvrtka će naručiti u trenutku kad smatra da je vrijeme da zaokruži određeni dio svog poslovanja. Kao primjer, ako je tvrtka krenula s jednim zaposlenim, a danas ih ima 50, tad je zgodno pokazati kroz video materijal na koji se način tvrtka razvijala. To može biti radi obljetnice firme ili otvaranja novog pogona.

Ako ste razvili novi proizvod ili uslugu, tad je zgodno pokazati kako to izgleda i kako je nastajalo, te koje prednosti imate pred konkurencijom. Tu već pričamo o namjenskom propagandnom filmu. Ovo je posebno zanimljivo za tvrtke koje se natječu za određene subvencije ili sa svojim proizvodom i uslugom idu na neki od sajmova kao ponuđači.

Korporativni film ne mora biti ozbiljan. Moguće je da želite razveseliti zaposlenike na neki način, pa ćete ih uključiti u stvaranje zajedničkog filma sa zabavnom notom.

Ovu uslugu klijenti mogu tražiti i kad žele snimiti event koji organiziraju. Svaki od uzvanika rado će pogledati snimku, lijepo uobličenu, na kojoj je prisustvovao. Tad to neće biti korporativni film, ali se u montaži može pristupiti i ovakvom snimanju na jedan ozbiljniji način.

Procjenu kada snimiti korporativni film donijet će vodeća struktura jedne tvrtke (ili samo vlasnik), a u tome će im pomoći odjel marketinga, korporativne komunikacije i često kadrovska služba.
Tvrtke koje ne znaju kako se odlučiti za snimanje korporativnog (namjenskog) filma ili ne znaju od kuda krenuti, uvijek se mogu obratiti nama, a mi ćemo rado predložiti nekoliko varijanti u skladu s budžetom.

Što se sve može dobiti iz korporativnog filma?

Na temu što se sve može dobiti iz korporativnog filma možemo pričati iz dva kuta.
Tvrtka koja na svojim stranicama ili štandu ima dobar korporativni film zasigurno odiše profesionalnošću. Kupac/klijent dobiva informaciju da iza tvrtke postoje ljudi koji imaju zaokruženu priču. Ovdje pričamo o marketinškoj prednosti.

No, što se može dobiti iz korporativnog filma kao produkcijskog proizvoda? Pametno pripremljen plan snimanja, a time i scenarij, omogućit će tvrtki da za vrlo malu razliku u budžetu dobije i korporativni film, a možda i namjenski film za promociju, te TV oglas, a moguće i kraći filmić (od minute) koji će lakše plasirati široj populaciji.

Iako je ovo teži način za svaku produkciju, vrijedno je upozoriti klijenta, prije početka suradnje, da razmisli o ovim mogućnostima.

Na koji način pristupiti izradi korporativnog filma?

Korporativni film nešto je što se ne radi često, pa mu stoga treba pristupiti sistematično. Vjerojatno je da će se snimljeni materijal koristiti i do nekoliko godina. Stoga je prvo pitanje ŠTO SE ŽELI PRIKAZATI FILMOM I KOME JE NAMIJENJEN (ZA ŠTO) – CILJ? Ako klijent zna odgovoriti na ovo pitanje možemo smatrati da je 50% posla gotovo.

Nakon odgovora na pitanje na scenu izlazi produkcijska kuća zajedno sa svojim copywriterima/scenaristima.
U dogovoru s klijentom pregledaju se poslovni prostori/proizvodnja ili se definira detaljno što se sve treba snimiti.
Na klijentu je isto tako da najavi s kojim budžetom raspolaže.
Događa se da se s klijentom ne rasprave financijske mogućnosti te da produkcija prvo uloži vrijeme u pisanje materijala koji su financijski neizvedivi i klijentu preskupi.

Na produkciji je da klijentu ponudi najbolje rješenje koje budžet može podnijeti.

Zašto strane produkcije/klijenti trebaju snimati korporativne filmove u Hrvatskoj?

Osnovni razlog radi kojeg bi odabrali Hrvatsku za snimanje Vašeg korporativnog/namjenskog filma su lokacije za snimanje. Drugi razlog, ne manje važan, jest cijena usluge.
Ukoliko želite pokazati koliko Vaša tvrtka ima proizvoda i gdje se sve mogu koristiti/primijeniti, želite prikazati timski osjećaj unutar tvrtke, bavite se proizvodnjom luksuznih proizvoda i želite ih postaviti u takvo naturalno okruženje, tada je Hrvatska zemlja u kojoj ćete, uz minimalno utrošeno vrijeme, pronaći sve što tražite.

Niste li sigurni trebate li odabrati Hrvatsku kao mjesto snimanja, slobodno nam se obratite na serenapro@serenapro.hr i rado ćemo Vam pomoći sa savjetima bez ikakve obaveze.

Kako se oblikuje cijena za korporativni film?

Kao i kod bilo kojeg drugog video projekta, za sami početak potreban je neki okvirni scenarij ili barem raspisivanje ideje.

Producent će na bazi informacije odmah vidjeti koliko dana će trajati snimanje, koliko kamera i snimatelja treba, koliko termina montaže ide u projekt te što sve treba tijekom snimanja (kostimografija, rekviziti, ton i slično).

Naravno, klijenti koji nemaju scenarij ili nemaju konkretnu ideju teško mogu poslovati na ovakav način pa je, u tom slučaju, najbolje najaviti koliki budžet imaju te što okvirno s tim budžetom žele dobiti. U ovom slučaju produkcija će dati prijedlog scenarija i pismenim putem klijentu pojasniti što se za to može dobiti.

Potpuno nam je jasno da klijenti koji dolaze iz ostalih sektora, izvan video produkcije, teško mogu i predvidjeti o kojoj sumi novca se radi stoga ćemo Vam olakšati i reći da se korporativni film može dobiti za početnu cijenu od otprilike 15.000 kuna. U ovom slučaju to bi bila cijena za jedan do dva dan snimanja na lokaciji ne udaljenijoj od 50 km od produkcije.

Najprecizniju informaciju oko budžeta za Vaš korporativni film možete dobiti od produkcijske kuće stoga nam se javite s povjerenjem.

O oblikovanju cijena za video materijale pogledajte koliko košta štruca videa?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.