Koprodukcija


Što je koprodukcija?

Koprodukcija je suradnja dvije ili više tvrtki na nekom zajedničkom projektu. U filmskom svijetu to znači da dvije ili više produkcija (u pravilu iz različitih država) ulaze u zajednički projekt, a s konkretnim razlogom – zbog lakšeg financiranja.
U europskim zemljama filmovi ovise o državnim poticajima (kroz ministarstva, društva, zaklade i slično), te se vrlo rijetko događa da film ima privatnog ulagača. Stoga je za film ili neki serijal puno isplativije ako se dvije produkcije udruže te dobiju poticaje svaka iz fonda svoje države.

Na tržištu SAD-a situacija je drugačija jer su američki filmovi privatnim osobama ili filmskim studijima oblik investicije.
Europski film ne bazira se primarno na prodaji kino ulaznica i sličnih ulaznica, dok je američki film izrazito na to orijentiran. Ovdje generaliziramo jer postoje i EU filmovi s velikim zaradama, kao što postoji nezavisni film u SAD-u.

Mogu li u koprodukciju ući dvije produkcije iz iste države?

Koprodukcija nije na bilo koji način ograničena odabirom partnera. U koprodukciji mogu sudjelovati nebrojeni sudionici, neovisno na kojem teritoriju se nalazili.
Ipak, puno je češća koprodukcija između dvije produkcije iz različitih država, a sve radi spomenutog financiranja.


Kako Hrvatska potiče koprodukciju sa stranim produkcijama?

Filmska industrija jedna je od najjačih industrija na svijetu (industrija video igrica zauzima prvo mjesto), te bi cilj svake zemlje, s kvalitetnim i zanimljivim lokacijama, trebao biti privlačenje što više filmskih projekta i stvaranje koprodukcija.

Zahvaljujući HAVCU te Pravilniku o poticanju ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela (Pravilnik u nastavku), Hrvatska u posljednjih nekoliko godina uspijeva sve više privući strane produkcije na svoj teritorij.
Princip je, ukratko, takav da domaća produkcija može aplicirati na HAVC s projektom u ulozi koproducenta i to ako sudjeluje s minimalno 10% ukupnog budžeta i ako će minimalno 50% budžeta za snimanja potrošiti u Hrvatskoj, te ako se pri apliciranju dokaže da je skupljeno minimalno 50% ukupnog budžeta.

Pravilnik pak kaže da će se za ovakve situacije (koprodukcija) iz Hrvatskog proračuna vratiti produkciji 20% iznosa opravdanih troškova.

Više o poticanju koprodukcije u Hrvatskoj možete pročitati na:
https://www.havc.hr/eng/about-us/project-funding/international-co-production-support
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_01_3_66.html-samo na hrvatskom jeziku

Što možemo učiniti za Vas kako bi dobili koprodukcijska sredstva?

Serena pro d.o.o sudjelovala je u međunarodnim koprodukcijama kao dio produkcijskog tima iz Hrvatske te smo svjesni koliku predanost zahtjeva jedan takav projekt.
Nakon dugogodišnjeg rada u svim oblicima produkcije i iskustva u gotovo svim sektorima, okružili smo se ljudima na koje možemo računati i tako provesti bilo koji projekt kao koproducenti.

Za sva pitanja stojimo Vam na raspolaganju te se veselimo budućoj suradnji! Kontaktirajte nas na serenapro@serenapro.hr.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.