Pisanje rješenja za video projekte / Copywriting


Što se podrazumijeva «Pisanje rješenja za video projekt»?

U prethodnim tekstovima možda ste primijetili da se često spominje naputak kojim pojašnjavamo da se bez scenarija teško može napraviti ponuda tj. oblikovati budžet produkcije.
Ova usluga predstavlja upravo to, raspisivanje ideje za klijenta po kojoj će on svoj projekt snimiti s nama ili s nekom drugom produkcijom.
U pravilu ovu uslugu nude marketinške i/ili copywriting agencije i freelance copywriteri, a s ciljem da osmisle marketinšku kampanju za klijenta. U copywriting ulazi stvaranje gotovo svih marketinških alata, primjerice oglasa, billboarda, jinglova, reklama u tiskanim medijima i slično. Copywriter piše riječi/rečenice/tekstove uz pomoć kojih će se klijent obraćati kupcima koristeći određeni marketinški alat.

Copywriteri osmišljavaju i TV reklame i namjenske filmove i uklapaju ih u cjelovitu priču/kampanju.
Produkcijske kuće, s druge strane, ne bi trebale raditi ovaj dio posla, ali moramo uzeti u obzir da potrebu za video materijalima nemaju samo velike tvrtke i korporacije čiji rad prate marketinške agencije. Naši klijenti su i uspješne tvrtke s manje zaposlenika, tvrtke koje lagano rastu, tvrtke s vlastitim marketinškim odjelom i slično.
Njihovo susretanje s produkcijom nije toliko često te možda nisu još spremni pisati scenarije i ideje za video uratke samostalno.

Treba li Vam usluga pisanja rješenja za video projekt?

Bez oklijevanja možemo utvrditi da svaki klijent koji želi video materijal bilo kojeg oblika, a nema ideju ili scenarij, ima istinsku potrebu za osobom koja će tako nešto napisati.
Važno je napomenuti da često spominjani scenarij nije samo važan kako bi se napravila neka kalkulacija, on je potreban kako ne bi nastali nepredviđeni troškovi.
Bez pisane riječi lako se može zaigrati te tako potrošiti jedan cijeli dan i ne završiti snimanje koje smo planirali.
Video produkcija bazira se sa svojim troškovima na dane snimanja, pa se tako lako može dogoditi da umjesto jednog dana i jedne cijene, klijent bez scenarija i razrade, sam sebi napravi štetu koja može poskupiti projekt i za 100%.
Stoga savjetujemo svim klijentima da se napravi nekoliko varijanti ideje, te da se radi po onoj koja se klijentu najviše sviđa, a realna je za ostvarenje.

Koje su cijene usluge pisanja rješenja za video projekt?

Marketinške agencije ili ljudi koji isključivo žive od ovog posla imaju svoje cjenike te se oni razlikuju od tvrtke/osobe do tvrtke/osobe.
Našem timu ovo nije glavna djelatnost i ona se stoga uračuna u cjelokupni budžet svakog projekta (snimanja).
Cijena ove usluge nije fiksna ili strogo određena. Ako se radi o manjim projektima (manja video rješenja), ova usluga može biti besplatna ili se honorira simbolično, a sve kako bi klijent bio što produktivniji i zadovoljniji.


Kod srednjih i većih projekata ona može iznositi od 1 do 4% ukupne vrijednosti projekta.
Moguće je ovu uslugu klijentu ponuditi samostalno, bez da se s nama ulazi u daljnju suradnju. Vrlo rado ćemo Vam dati ponudu i susresti se s Vama kako bi definirali točnu cijenu usluge pisanja rješenja/copywriting.
Obratite nam se s povjerenjem serenapro@serenapro.hr.

Kako Vam možemo pomoći u pisanju rješenja za video projekt?

Pisanje rješenja za video projekt zajednički je rad klijenta i nas. Klijent je taj koji zna što želi dobiti na kraju, dok je naša prednost što znamo u isto vrijeme pisati i sve stavljati u financijski kontekst. Nama je dovoljno da nam se kaže s kolikim budžetom raspolažete te što želite komunicirati kroz finalni materijal, a mi ćemo u vrlo kratkom roku ponuditi nekoliko rješenja za scenarij.
Ako kao klijent zahtijevate da se okupi tim koji će razraditi Vaš projekt i proširiti ga i na druge medije, rado ćemo i to za Vas odraditi.
Ovaj dio posla iznimno volimo te se veselimo Vašem mailu ili pozivu!


  • Molimo označite fotoaparat
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.